Uutissatoa


OIKEAKIELISYYSONGELMA


Lehdissä on yleistynyt sana "huumekuski". Minun korvaani se särähtää. Mielestäni huumekuski on henkilö, joka kuljettaa huumeita (myös huumekuriiri), mutta toimittajat näyttävät ajattelevan, että kyseessä on huumeissa ajeleva henkilö.

Otanpa esiin analogian. "Juoppokuski" on yksilö, joka on lähtenyt viemään juovuksissa olevia ystäviään autolla kotiin. Jos kuski on juovuksissa, hän on rattijuoppo. Tällä hetkellä en keksi korviketta huumeajajalle, mutta voisivatko työkseen kirjoittavat yrittää?


HYSSÄLÄN ULKOISTETUT SAIRAAT


Ministeri Hyssälä on taas saanut aivomyrskyn. Hän haluaa ulkoistaa sairaat.

Hyssälä kirjoittaa, että sairaala toimii eräänlaisena hotellina, jossa tarjotaan muun muassa siivous- ja ravitsemuspalveluita ja vaatehuoltoa. (HS)

Hotellipa hyvinkin. Muistanpa ajan joskus 90-luvun alussa, jolloin ulkoistettiin mielisairaat. Siellä he vieläkin kävelevät kaduilla ja puhelevat ilmaan ilman kännykkää - ja kuuntelevat vastauksia. Aina silloin tällöin he päätyvät otsikoihin asti, kun puukottavat jonkun päästäkseen hoitoon.

Tässä hiljakkoin mieheni tarvitsi lääkäripalveluja kotiin, koska hän ei juuri sillä hetkellä pystynyt lähtemään lääkäriin, mutta tarvetta ei ollut ihan ambulanssiin asti. Ensin soitin kotisairaanhoitoon (pyydettyäni ensin omalääkäriltä ohjeita.) Luvattiin ottaa yhteyttä. Yhteys oli varoittamatta oven takana - kesäharjoittelija; ei ollut löytynyt puhelinnumeroa (olin antanut niitä kaksi). Lisää puhelinsoittoja. Sitten tuli jo kotilääkärikin sairaanhoitajalla vahvistettuna. Odotin, että tämä joukko pystyy ottamaan verikokeen (olin jo puhunut usealle henkilölle, että sellainen tarvitaan, myös sille kesäharjoittelijalle). Eivät pystyneet. Tuli kolmas henkilö ottamaan ne verikokeet. Kaikki eri firmoista. Tuloksia ei sitten tullutkaan; soitin lopulta omalääkärille, joka ei ollut niitä saanut, ja sitten sinne pisteeseen yksi, josta tulokset löytyivät, ja sitten uudelleen omalääkärille, joka soitti puhelimella apteekkiin, josta sain jopa reseptin.

Tuli varmasti edulliseksi ja kätevästi. Jos Hyssälän malli hyväksytään, niin ehkä saamme vielä siivous- ja ravitsemuspalvelut ja vaatehuollonkin.


MARKIISI VASTAAN MARKIISI

Markiisi ja professori Luigi de Anna on kasvattamassa herneitä aristokraattisessa nenässään, koska Pizzeria Dennis käyttää viirissään Italian lipun värejä.

Italian lippu

Pizzeria Dennis

Professori ilmoittaa, että Turun italialaiset ovat kovasti ottaneet itseensä.

- Pizzakokin kuva viestittää stereotypiaa italialaisista makaroneina. Olisi syytä kunnioittaa paitsi pizzaa myös maata, josta se on lähtenyt maailmalle, professori katsoo. (IS)

Voi voi sentään. Dennis on jo yli 30 vuotta opettanut suomalaisille, mitä on todella herkullinen pizza, ja nyt yhtäkkiä Turun italialaiset ovat huomanneet sen. Voisiko joku kertoa professorille, että suomalaiset eivät ole kutsuneet italialaisia makaroneiksi sen jälkeen, kun Dennis ilmestyi kuvioihin? Että pizzasta on tullut paitsi suomalaisen ruokalistan erottamaton osa, myös ruoka, jota kehtaa tarjota arvovaltaisimmillekin - suuressa määrin Dennisin ansiosta? Ja että vihreä, valkoinen ja punainen väri eivät ole Italian yksinoikeus - samat värit ovat esimerkiksi Unkarin lipussa.

Rauhoittaaksemme italialaista aristokraattia lupaan, että aina syödessäni pizzaa (tai makaronia) pidän hiljaisen hetken Italian kunniaksi. Auttaako? Muuten, vanhana Italian-kävijänä ilmoitan, että pasta on paljon parempaa kuin pizza - ja että Dennisiltä saa myös erinomaista pastaa.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa atsteekkijutussa on niin heikkotasoinen kommentti, että uskallan minäkin jotain kirjoittaa, eipähän kommenttien taso paljon tipu:
Kävisikö kamoissa autoilevalle nimitykseksi rattihörhö? Se olisi analoginen rattijuopon kanssa.
Hyssälä taas viskelee villojaan. Joku nimitti jossain toisessa asiassa Hyssälän puheita hyssälöinniksi. Asiayhteydestä ilmeni, että hyssälöinti tarkoittaa sitä että puhutaan typeryyksiä vakavalla naamalla. Mutta itse asiaan: Jos julkiset palvelut eivät ole hinnaltaan kilpailukykyisiä, niin kyseessä on johtamisen óngelma. Eli tehottomuutta aiheuttaneet johtajat maantielle ja pätevämmät tilalle, siivoojat ja keittäjät pitäkööt työpaikkansa.
Mikähän Luigia pännii? Pizzerioiden ja muiden italialaisperäisten ravintoloiden värityksenä vihreä-valko-punainen on aika yleismaailmallinen, ei siitä kannata turkulaisille urputtaa. Vai onko markiisiin kuvattu luigin naama Luigin mielestä liian italialainen?

Mette kirjoitti...

Rattihörhö on hyvä idea, muta se kattaa monet muutkin kuin piripäät. Piripääkuski ei kata tarpeeksi, se ymmärtääkseni tarkoittaa vain yhtä osaa huumeenkäyttäjistä. Lisää hyviä ehdotuksia?

Anonyymi kirjoitti...

Rattinisti. Vai viittaako liikaa piikittelyyn?