Challenger ja Haeckel


HAECKEL JA RADIOLARIAT


Ernst Haeckel on joidenkin uskonnollisten lahkojen hampaissa, koska hänen väitetään väärentäneen joitakin sikiöpiirroksia. Siitä ehkä myöhemmin. Mietin, ovatko ihmiset näinä valokuvauksen aikoina luonnostaan epäluuloisia piirrosten suhteen? Heidän kannattaisi muistaa, että vieläkin useat tiedemiehet piirtävät kohteensa, koska valokvua ei käytettävissä olevissa oloissa anna riittävää täsmällisyyttä. Ennen kameroiden aikaa piirros oli luonnollisesti ainoa keino kuvata löydökset, ja jokaisen tutkimusmatkan tärkeä jäsen oli huolellinen taiteilija. Monet luonnontieteelliset työt ovat nykyään taideteoksia ja niitä myydään kovalla hinnalla.

HMS Challenger

HMS Challenger teki vuosien 1872-1876 aikana matkan, joka ulottui jokaiselle merelle mukaan lukien Eteläinen Jäämeri. C.Wyville Thomson oli retken johtaja, joka kuoli retken aikana uupumukseen. Pohjaäytteitä kerättiin muun muassa haaveilla - pohjahaavin kuva on alla.

Challengerin matkalla kohdattiin muun muassa maailman merkillisiä ihmisiä ja laivan löydöistä tehtiin 50-osainen tutkimusselostus. Retkeläiset olivat kiinnostuneet muun muassa Fidzi-saarten kuninkaasta Thackerystä (nimen kirjoitusasu taitaa olla brittiläistä keksintöä), jonka väitettiin leikanneen vihollisiltaan kielen, syöneen sen kielen omistajan läsnäollessa, ja sitten antaneen pistää vartaaseen ja syöneen loput kielen omistajasta. Tämä kaikki luonnollisesti ennenkuin kuningas kääntyi kristinuskoon.

Preparoituja näytteitä (pikemminkin luonnontieteellisiä kuin Fidzi-saarelaisia) tutki usea eurooppalainen tiedemies. Ernst Haeckel oli jo kiinnostunut radiolariasta, säde-eläimistä, joista hän oli julkaissut tutkielman vuonna 1862. Hän teki itsekin matkan Kanarian saarille (ei 1800-luvulla mikään lomakohde!) ja tutustui Charles Darwiniin, Thomas Huxleyyn ja Charles Lyelliin. Se oli kiihdyttävää aikaa luonnontieteiden historiassa.

Haeckelin Radiolariat kuuluvat lapsuuteeni. Hänen huolelliset piirroksensa kuvittivat osaltaan kirjaa "Maapallon eläinkuvasto", jota tutkin hartaudella ennen kuin jaksoin itse nostaa kirjan syliini ja sylistäni pois. Niinpä säde-eläimet ja muut valtamerien ihmeet olivat minulla keijujen ja menninkäisten tilalla (haltiat tulivat paljon myöhemmin Tolkienin mukana).

Phaeodaria

Lisää Phaeodarioita


Cyctoidea

Acanthometra

Minusta on vieläkin uskomatonta ajatella, että nämä mikroskooppisen pienet, lumoavat pitsityöt leijuvat maailman merissä ja verhoavat piistä muodostuneilla rangoillaan merien pohjia.

Ei kommentteja: