Nykyajan Sardanapalus


CHRISTOPHER FOWLERIN TUHO


Tarmo Kunnas on kirjassaan "Paha" määritellyt monia pahuuden lajeja, muun muassa itsekkään pahan. Havainnollisena esimerkkinä on kuningas Sardanapalus. Kun Babylonin piirittäjät syöksyivät sisään, kuningas antoi surmata kaikki vaimonsa, orjansa, koiransa ja hevosensa ja lopulta itsensä sekä sytyttää palatsin tuleen. Millään muulla ei ollut arvoa kuin hänellä itsellään. Kaikki muu oli vain esineitä, joilla ei ollut omaa elämisen oikeutta, pelkkiä kuninkaan koristeita ja mahdin osoituksia.

Eugene Delacroix: Sardanapaluksen kuolema

Melko karmiva kaiku tästä teosta koettiin Englannissa, missä 1. syyskuuta naapurit huomasivat Osbastonin kartanon Shropshiressä olevan tulessa. Kun palomiehet saapuivat paikalle, tuhon kammottavuus alkoi paljastua.

Entinen miljonääri Christopher Foster oli ampunut vaimonsa (takaraivoon), tyttärensä, neljä koiraansa, kolme hevostaan ja itsensä. Hän oli ensin ajanut hevostenkuljetuskärryt ajotien poikki ja ampunut renkaat hajalle estääkseen ketään pääsemästä kartanon alueelle, sitten surmannut kaiken elävän, sytyttänyt tuleen kartanon ja ampunut itsensä - tämä ainakin on tapahtumasarja, johon poliisi on päätynyt.

Teon motiivi: ulosottomiehet ehtivät kartanoon vain muutamia tunteja tapahtumien jälkeen. Öljyputkiyritys oli kaatunut.


Kartanon palaneet kuoret

Hän on ajatellut, että jos hän joutuu luopumaan omaisuudestaan, ei sitä saa kukaan muukaan. Hän rakasti vaimoaan ja tytärtään, joten hänen henkisen tilansa on pitänyt olla hyvin järkyttävä, kun hän ryhtyi tekoon, perhettä lähellä oleva lähde sanoi brittilehti Sunille. (IS)

While his business failed, he continued to live the high life, owning a fleet of luxury cars, sending Kirstie to private school and spending thousands upgrading his house, shooting and fishing trips and properties abroad. (Telegraph)


The failed millionaire, who made a fortune from developing oil rig pipe insulations, used his expertise to turn the mansion into a tinderbox.

He flooded the ground floor with the contents of a 1,500 litre domestic oil tank - ensuring that when he struck a match the building would burn with incredible intensity.

Meanwhile, a friend who was at a neighbour's barbecue with the Fosters hours before last week's blaze said the family seemed totally at ease.

Julian Edwards, 36, said: "Chris and Jill were fine, no different to normal. We don't know what happened. We cannot get our heads around it." Host John Hughes said: "Nobody knew of their financial situation." (Mirror News)

Arvaukseni on, että vaimo ja tytär eivät tienneet kohtaloaan. Tytär rakasti ratsastusta ja oli juuri tullut hyväksytyksi ratsastuskilpailuun. Vaimo tuskin olisi ollut hilpeänä ja huolettomana grillijuhlissa, jos olisi tiennyt viettävänsä elämänsä viimeisiä tunteja. Vain kuningas Sardanapalus tiesi. "Jos hän joutuu luopumaan omaisuudestaan, ei sitä saa kukaan muukaan."

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kukaan, joka tappaa läheisensä, ei ole tätä voinut rakastaa. Omistushalu ja rakkaus ovat kaksi eri asiaa.

Mette kirjoitti...

Olen samaa mieltä se on itsekkyyden muodoista kaikkein pahin.

Minua on samanlainen tapaus liipannut läheltäkin. Aikoinaan minulla oli työtoveri, joka toimi myös työpaikan talonmiehenä, joten opin tuntemaan myös vaimon ja tyttären (sekä kissan, jonka kerran vein meille perheen loma-ajaksi).

Miestä uhkasi pitkä vankeustuomio vanhan miehen pahoinpitelystä. Vaimo pakeni, koiran oli vienyt eläinsuojeluyhdistys ja kissan eräs naapuri. Mies kiersi haulikon kanssa hakemassa niitä kaikkia kolmea ja uhkailemassa kaikkia asiasta tietäviä. Tyttöä hän riiputti mukanaan - tyttö oli 4-vuotias. Ennen kuin poliisi saatiin paikalle, hän muissa aikeissaan pettyneenä käveli junan eteen tyttö sylissään.

Tapaus oli karmea, mutta jotenkin emme hämmästyneet yhtään.