Viikolla 5 - Frazetta


FRANK FRAZETTA

Nykyään tuntuu, että kaikki sarjakuva ja piirroskuvitus on saanut vaikutteita animesta - suuria silmiä ja laihoja sääriä. Aktiivisina scifiaikoinani muistelen, että alan naiset inhosivat vilpittömästi Frank Frazettaa, joka silloin oli kova sana - nuo paljaat ryllykät ja lihaksillaan mahtailevat miehet (sanoisin, että Frazetta oli pääasiassa syy siihen, että Arnold Schwartzeneggeristä on tullut Kalifornian kuvernööri - hän näytti aikoinaan eniten Frazettan Conanilta).

Nykyään olen huomannut, että kun etsin mielestäni kunnollista pulp-kuvaa, päädyn Frazettaan. Hänestä bloggasi lyhyen vierailun tehnyt Kuvituskirjahylly, ja tietenkin Wikipediallakin on paljon sanottavaa.


"Kuvituskirjahylly" on oikeassa siinä, että Frazetta oli kuuluisa Conanin kuvittaja, kuten tässä. Kuva on tyypillistä Frazettaa myös kolmiomaisen sommittelunsa vuoksi.


Vasemmalla on Burroughsin Mars-sommitelma ja oikealla pyöveli - tuntematon kuvalähde minulle, mutta puhdasta sommittelua; uhkaava hahmo taivasta vasten.Frazettalle Burroughsin sankarit sopivat hyvin. Minusta hänen Tarzaninsa on "se oikea", ei Disneyn nössö pitkäleukainen sovellutus.


Tästä jätkästä voisi ehkä haaveillakin.

Frazettan naisista voi sanoa montakin asiaa, mutta ainakaan heidän esikuvansa ei houkuttele anoreksiaan. Kaikki eivät myöskään loju miesten jaloissa; "Ikuisen päivän maan" Diania olisi paras olla suututtamatta.


Lisää Frazettaa löytyy Internetistä.

Hän ei kuvittanut pelkästään Conania ja Burroughsin kirjoja; viimeisessä kuvassa näemme Draculan ja Susimiehen kuolettavassa kamppailussa. Ja taas kolmiosommitelma. Jos kerran "Tom of Finland" on noussut hävettävästä roskasta taidegallerioiden seinille, miksi ei Frank Frazettakin?


Ei kommentteja: