Viikolla 6 - Rotan vuosi, pyhimyksen värttinäluu ja uudisraivaajahenki

ROTAN VUOSI

Rotan vuosi 2008 alkaa 7. helmikuuta, joka on myös uudenkuun yö. Se on ilmeisesti erityisen onnekas alku - vaikka niin eivät ajattele ne kiinalaiset, joiden matka uudenvuoden lomalle on pysähtynyt rautatieasemille.

He todennäköisesti odottavat lisää myrskyjä - kiinalaisessa horoskoopissa on kaksitoista eläintä ja lisäksi viisi elementtiä. Vuosi 2008 on merkiltään rotta, elementiltään maa. Koska rotta yleensä on veden merkki, maa sopii huonosti rotalle ja seurauksena on myrskyjä ja luonnonmullistuksia. Ihmisen syntymämerkkinä rotta on aloitteikas, seurallinen ja opportunistinen, niin väitetään.

Yhdessä krysanteemin kanssa rotta on onnekas lahja punaisesta paperista leikattuna.

Kiinalainen horoskooppi on levinnyt yli maailman. Yhdysvaltojen postilaitos julkaisee vuoden 2008 postimerkkisarjassaan merkin juhlan kunniaksi.

Rotan vuosi esiintyy jopa ghanalaisessa postimerkissä.


Lemmikkinä rotta on vilkas ja seurallinen; niitä pidetään Suomessakin. Ei tarvitse ihmetellä, jos vierailulla joutuu jakamaan lautasensa ahneen pikku otuksen kanssa.


Muuten kuin lemmikkieläimenä tätä opportunistia on paras karttaa. Ne perivät maan. Vaikka kiinalaiset väittävätkin, että huono-onninen se laiva, jossa ei ole yhtään rottaa (Ilmeisesti sama havainto kuin länsimaissa: Rotat pakenevat uppoavasta laivasta), niin rotat ovat ikäviä siirtolaisia. Alaskassa yritetään parhaillaan puhdistaa saarta rotista. Rottasaari sai nimensä, kun vuonna 1780 rotat rantautuivat tälle pienelle saarelle. Ne ovat tyhjentäneet saaren kaikesta muusta elollisesta. Jos rotat onnistutaan hävittämään, linnut ehkä palaavat - kunnes seuraava laiva rantautuu. Kaksi saarta on jo ehditty puhdistaa, mutta urakka on hidas.

Myöskään kiinalaiset, jotka tänä vuonna hankkivat innokkaasti rottia lemmikeikseen, yrittivät vielä viime vuonna päästä niistä eroon. Koillis-Kiinassa on koulutettu kettuja tappamaan rottia ja sitten päästetty ne luontoon. Ninxia Huissa, Sisä-Mongoliassa ja Shaanxissa rotat syövät ruohon ja kalvavat puiden juuria. yli 200 kettua on jo vapautettu rotantappajiksi. Gansussa ja Quinghaissa yrietään kasvattaa näätiä samaan tarkoitukseen. Keski-Kiinan Hunanissa tulvat hätistivät kaksi miljardia rottaa liikkeelle. Rotta-armeija söi tiensä patojen läpi ja tuhosi satoja mennessään. Alueella pelätään sairauksia.

Etelä-Kiinassa taas tehdään ratsioita ravintoloihin sen jälkeen, kun on alkanut kiertää huhuja rotista lautasilla. Guangzhoussa on huhuttu kuorma-autoista, joiden kuormina on ollut rottia ja peltohiiriä. Viranomaiset koettavat torjua huhuja kertomalla, että kuolleina elukat eivät kestäisi kuljetusta ja elävinä niitä ei saataisi pysymään missään häkeissä. Guangzhoussa peltohiiret ovat herkkua, joten huhut jatkuvat (ja ihmiset mahdollisesti tekevät salaisia tiedusteluja ravintoloissa).

Kuvittelisin, että Kiinan maaseudulla ihmisten on vaikea uskoa, että samoja otuksia kaupungeissa ostetaan eläinkaupoista ja pidetään häkeissä. Ja että länsimaissa luetaan rottahoroskooppeja ja asetellaan työpöytiä sen mukaan, mikä on onnekkainta rotan vuonna.




PYHÄN HENRIKIN VÄRTTINÄLUU


Olen muistavinani, että kun protestanttisuutta perustettiin, hernettä vedettiin kovasti nenään pyhäinjäännösten palvomisesta. Näyttää yhtä kaikki siltä, että ihmisaivoissa on jokin liipotin, joka vaatii sellaista toimintaa.

Ainakin Helsingin Sanomat uutisoi 6/2-08 seuraavasti Pyhän Henrikin värttinäluusta:

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä ja Helsingin Pyhän Henrikin katedraaliseurakunta ovat sopineet, että Helsingin katolinen seurakunta luovuttaa pyhäinjäännöksen Museovirastolle kuntokartoitusta varten, minkä jälkeen reliikki toimitetaan Turkuun arkeologisiin tutkimuksiin.

Tutkimusten valmistuttua värttinäluu palautetaan katolisen seurakunnan säilytettäväksi Helsinkiin ainakin viideksi vuodeksi.

Reliikin omistava Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä voi kuitenkin saada värttinäluun väliaikaisesti Turkuun esimerkiksi näyttelytarkoitukseen.

Mainitusta luusta on pidetty kovasti vääntöä:

Pyhäinjäännökset löydettiin Turun tuomiokirkon korjaustöiden yhteydessä 1924 ja ne vietiin Museovirastoon Helsinkiin.

Värttinäluu sijoitettiin sittemmin Pyhän Henrikin katedraaliin Helsinkiin. Muut reliikit palautettiin Turun tuomiokirkkoon 2006.

Museovirasto pyysi Pyhän Henrikin katedraaliseurakuntaa luovuttamaan värttinäluun Turkuun kesällä 2006. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä uusi luovutuspyynnön viime kesänä.

Viime vuoden lopulla viisi turkulaista kirkkoherraa julkaisi kannanoton, jonka mukaan värttinäluuta tulisi säilyttää Pyhän Henrikin katedraalissa Helsingissä. Kirkkoherrat kertoivat tuolloin olevansa huolissaan kirkkojen ekumeenisten suhteiden joutumisesta törmäyskurssille värttinäluukiistan vuoksi.

No, onneksi luukiista on ratkennut - ainakin tutkimusten (joihin luvataan menevän paljon aikaa) lopun jälkeisten viiden vuoden ajaksi.


AMERIKKALAISTA UUDISRAIVAAJAHENKEÄ

Helposti ajatelee, että amerikkalaiset ovat ylipainoisia lylleröitä, jotka shortsit jalassa vääntäytyvät hampurilaispaikasta toiseen jäätelöä syöden. Pitäisi muistaa, että kyseessä on SUURI maa.

Taas on löytynyt CNN-uutinen, joka kertoo vanhan uudisraivaajahengen elävän. Lyhyesti referoiden noin nelikymppinen pariskunta oli kuvaamassa villihevosia, kun lumimyrsky iski. Pariskunta majaili autossaan yhdeksän päivää syöden säästeliäästi eväitään (yhdessä suklaanvärisen sekarotuisen koiransa Medusan kanssa) ja kirjoittamalla testamentteja ja viestejä 19-vuotiaalle tyttärelleen. Kun heillä oli enää yksi Granola-tanko, he leikkasivat auton istuimista lumikengän tapaiset ja kahlasivat kolme päivää. Öiksi he rakensivat nuotioita tulitikuilla paikallisesta puusta ja pitivät ne virkeinä suihkuttamalla deodoranttia. He etenivät vyötärön korkuisessa lumessa kolmen päivän aikana 15 mailia.

Sitten tuli vastaan sivukanjoneiden teitä auraava lumiaura.

"I'm running, I'm screaming, I'm jumping up and down. I'm like 'Am I seeing things?'" Tamitha Garner said.




Ei kommentteja: