Viikolla 14 - Partisaaneja Ruijassa, nomofobia ja sponsorointia


PARTISAANEJA RUIJASSA


Viime sodan aikaan Euroopan pohjoisin kolkka, Ruijan rannikko, oli kiivaan sodankäynnin näyttämö. Saattueet Murmanskiin ja Arkangeliin kulkivat Ruijan ohi. Saksalaisille oli erittäin tärkeää tietää, missä saattueet olivat, ja toisaalta venäläiset sukellusveneet tekivät parhaansa estääkseen saksalaisten tarvikekuljetukset pohjoisessa - maitse oli vaikea huoltaa taistelijoita Norjan rikkinäisellä pohjoisrannikolla.

Niinpä partisaanisodankäynti oli vilkasta ja harvaan asutun alueen väki joutui kokemaan monenlaista, salaisia romansseja ja karmivaa kuolemaa. Asbjörn Jaklin on kertonut joitakin tarinoita sikäli kuin niitä tunnetaan - monet yksityiskohdat ovat jääneet tietymättömiin, koska kertojat ovat kuolleet.

Eräs draama koski kahta norjalaista, joiden nimet olivat Ingvald Mikkelsen ja Ingolf Aspås. Heidät oli tarkoitus toimittaa sukellusveneellä venäläisen radiosähköttäjän Vladimir Tsisevskin kanssa Arnöyn saarelle tarkkailemaan laivaliikennettä ja sähköttämään venäläisille tietoja.

Mikkelsen oli jo ollut kentällä tehtävässä, joka ilmiannettiin. Hän pakeni avoveneellä Varanginvuonon yli. Nyt oli tarkoitus yrittää uudelleen. Nytkin homma meni pahasti pieleen. Merenkäynti oli niin voimakasta, että Tsisevskiä ja radiolähetintä ei saatu lainkaan maihin. Molemmat norjalaiset pelastautuivat rantaan läpimärkinä, suurin osa varusteista jäi mereen ja oli helmikuu. Miehet kävelivät kaksitoista tuntia lähimpään kylään. Kylän väki tajusi heti, että he eivät olleet haaksirikkoisia, vaan partisaaneja, mutta eivät ilmiantaneet heitä. Aspås ja Mikkelson siirtyivät kylästä toiseen ja päätyivät lopulta Sundetiin. Siellä he tapasivat taas Tsisovskin ja kolme muuta norjalaispartisaania. Kaikki piileskelivät luolissa lähellä Sundetia. Sundetissa asui lapseton kalastajapari, 35-vuotias Alfhild ja kymmenen vuotta vanhempi Andreas Bruvoll. Alfhild toimitti partisaaneille ruokaa ja rakastui Tsisovskiin.

Joukkoon liittyivät Aspås ja Mikkelson. Meno oli varsin varomatonta; luolan ja talon väliin syntyi selvästi näkyvä polku, eräs naapuri löysi avioparin keittiöstä vieraan miehen pelaamssa pasianssia ja toinen kyläläinen törmäsi Aspåsiin maastossa. Tsisovski sähkötti, että heidän oli päästävä pois - kuusi vierasta miestä asumassa neljä kuukautta pienessä kylässä, ja lisäksi rakkaussuhde nostamassa jännitettä. Ei ole tietoa, mitä joukon kesken tapahtui, mutta tiedoksi on merkitty, että syntyi tappeluita ja sanaharkkaa. Lopulta partisaanit noudettiin pois ennenkuin verta vuodatettiin.

Vuotta myöhemmin Aspås, Mikkelson ja Tsisovski olivat taas yhdessä Arnöyssä. He olivat protestoineet, mutta turhaan. Neljä päivää maihinnousun jälkeen Aspås ja Tsisovski tappoiat Mikkelsonin ja upottivat ruumiin mereen. Miksi? Sitä ei tiedetä. Tappajat sähhköttivät, että Mikkelson oli "seonnut".

Kahden kesken Aspås ja Tsisovski tekivät hyvää työtä. Saksalaisten laivoista raportoitiin, ja sukellusveneet torpedoivat menestyksekkäästi - yhdestä laivasta pelastui vain kaksi hevosta, jotka uivat maihin. Saksalaiset haravoivat Arnöytä ja tavoittivat Jörghild Rotvågin, jolla oli suhde Aspåsin kanssa. Pahoinpidelty Jörghild näytti luolan, jossa partisaanit piileskelivät. Nämä aloittiat kiivaan tulituksen, Jörghild onnistui pakenemaan samaan luolaan, ja lopulta kaikki kolme surmattiin liekinheittimillä.

Alfhild, joka rakkaussuhteet saattoivat aiheuttaa Mikkelsonin kuoleman, majoitti jo uutta ryhmää. Joku nainen ilmiantoi heidät. Partisaanit häipyivät vuorille. Alfhild ja hänen miehensä Andreas pakenivat ilmaan minkäänlaisia varusteita, saksalaiset tutkivat jo heidän taloaan. He pelkäsivät koiransa haukkuvan, pitelivät sitä välissään ja hakkasivat sen pään tohjoksi kivellä. Sitten he pakenivat tunturiin. Alfhildin kengät hajosivat, hän kulki paljain jaloin kolme viikkoa. Onneksi oli jo kesä; he söivät suolaheinää ja marjoja. Lopulta he tapasivat tuttua väkeä heinän niitossa. Heidät piilotettiin kalalaatikoista rakennettuun piiloon heinäladon lattian alle. Piilo oli kaksi metriä pitkä, 80 senttiä leveä ja metrin korkuinen. Nämä kaksi ihmistä viettivät kätkössään toista vuotta. Saksalaiset tutkviat kylän useasti, ja rannikkoa pommitettiin. Alfhild ja Andreas eivät voineet tulla esiin edes pommitusten ajaksi. Heillä oli savuava lyhty; Andreasilla oli kirjoja, Alfhild kutoi. Molemmat saivat vakavia silmätulehduksia. Kun saksalaiset lyötiin, he lopulta uskalsivat tulla esiin. He eivät enää osanneet puhua kuin kuiskaamalla; siitä oli tullut tapa, jota he eivät pystyneet rikkomaan.

Varanginvuonon maisemaaNOMOFOBIAA


Daily Mail on nimennyt uuden henkisen sairauden nomofobiaksi. Kyseessä on ahdistus, joka seuraa, kun kännykästä pelkää loppuvan akun, tai kännykkä unohtuu kotiin, tai se muuten vain pimenee. Lehdellä on tautiin lääkkeitäkin. Ilta-Sanomien mukaan:

Daily Mailin mukaan ratkaisu ongelmaan on varmistaa puhelinlaskujen maksaminen, huolehtia latauksesta, hankkia vaihtoehtoinen numero ja kertoa se lähipiirille sekä kantaa prepaid-korttia hätätilanteita varten.

Jopa puhelimen laittamista pois päältä suositellaan.


SPONSOROITU VAALIEHDOKAS


Johanna Tukiaisella on kunnianhimoa ruveta kunnallisvaaliehdokkaaksi. Suosikkipuolue olisi kristilliset:


Aiemmin kohutanssijan puolueen uumoiltiin olevan SDP. Neito kuitenkin korjaa asian ja heläyttää kannattavansa kokoomusta.

- On hassua, että olen juuri kokoomuksen kannattaja. Minua on aikaisemmin, siis ennen tätä kaikkea kohua, epäsuorasti vähän sieltä päin kyseltykin, Johanna paljastaa.

Toiseksi mahdolliseksi puolueeksi Johanna nimeää kristillisdemokraatit.

- Voi olla, että se olisi tosin minun show-ammattini vuoksi vähän hankalaa, hän empii. (IL)


Voisihan se olla ongelma. Ryllykkä on elättänyt itsensä oudolla tavalla: sponsoroiduilla parisuhteilla (eli niinkö sitä nykyään kutsutaan?).

Kalliista elämäntyylistään tunnettu, paljon matkusteleva nainen on kertonut useissa Iltalehden haastattelussa, että hän pärjää nollatuloilla muun muassa sen vuoksi, että hänellä on ollut parisuhteita, joissa häntä on "sponsoroitu hyvin paljon taloudellisesti". Tukiainen ei elä avioliitossa eli hänellä ei ole puolisoa, joka olisi elatusvelvollinen. (IL)


Ei ihme, että sanottu Tukiainen on juhlinut yhdessä toisen sponsoroidun eli Jaskarin virottaren Eva Roosmaan kanssa.

Tukiainen ja Roosmaa eivät kertomansa mukaan puhuneet sanaakaan politiikasta. (IS)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aina vaan kurtisaaneja Parkanossa, mutta missä on Mette? Eikö Mettelehti ilmesty tällä viikolla?

Mette kirjoitti...

Mette-lehti ilmestyy pikapuoliin. Ensinjätti pulaan Sampo Pankki, ja sitten sanoi tietokone yhteistyösopimuksen irti. On ollut puuhakas viikko, sen vain sanon.