Viikolla 49 - Vanitas, Omaha ja kelttimuumiot

Tocharian nainen

Takla Makanin autiomaasta on löydetty lukuisia hyvin säilyneitä, 3000 vuotta vanhoja muumioita. Merkillistä on, että muumiot ovat kelttejä. Heillä on punertava tai vaalea tukka, suora kapea nenä ja pitkähköt kasvot. Heidän sinipunaruutuiset vaatteensa ovat aivan samanlaisia kuin Euroopan kelttejä kangaslaatua myöten.

Samanlaisia ruumiita löydettiin 1600-luvulla Halleinin ja Hallstadtin suolakaivoksista, kun kaivoskäytäviä laajennettiin. Samat kirkkaan siniset ja punaiset ruudut vaatteissa, samat punertavat hiukset ja viikset. Saltzkammergutin suolakaivosten (Saltzkammergut ei ole vain laulu operetissa "Valkoinen hevonen" vaan suolakaivosalueen pääsuoni) vanhat käytävät ovat kelttien tavattoman taidokkaasti kaivamia. Keltit eivät jättäneet jälkeensä omaa kirjoitusta, vaan siirsivät perimätietoaan bardien harjaantuneen muistin avulla. Kun kansa kuoli, kuolivat heidän muistonsakin lukuunottamatta hienosti tehtyjä esineitä ja vihollisten, roomalaisten muistiinpanoja. Niinpä on hieman outoa korjata kuvaa alastomina taisteluun ryntäävistä karjuvista kelteistä ja ihmisuhreja harrastavista druideista arkisempaan suuntaan - ihmisiin, jotka kaivoivat ja myivät suolaa, valmistivat hienoja metallitöitä ja matkustivat laajalti.

Takla Makanissa muumiot on haudattu dolmeneihin kuten Länsi-Euroopassa, ja ne on koristeltu samanlaisilla sheela-na-gig -hahmoilla. Kelttiläisyydestä ei ole epäilystäkään. Koska myös Takla Makanissa on runsaasti suolaa, voi arvailla, että he olivat sielläkin kaivamassa tätä elintärkeää ainetta; Kiinassa oli jo siihen aikaan valmiit markkinat, samoin Silkkitiellä - säilötty liha tarvitsi runsaasti suolaa. Silkkitie oli jo tuohon varhaiseen aikaan käytetty reitti. Kun roomalaiet myöhemmin kulkivat Kiinaan (ja perustivat hekin autiomaahan linnoituskaupungin, joka on löytynyt) matkalla oli useita sivilisaatioita, joista enää ei muisteta juuri mitään. Kiinan keisarit arvostivat hevosia, jotka "hikoilivat verta" (outo ylistys, mutta niin kirjoituksissa sanotaan) ja erityisesti - suolaa.

Uiguurit ovat säilyttänet elävän muiston näistä esi-isistään, joista käytettiin nimitystä "Tocharian". Tocharian kieli on indoeurooppalaisista kielistä arvoituksellisin, mutta sitä on säilynyt kirjoitettuna. Ehkä täältä Aasian autiomaasta on löydetty ainoa tunnettu keltin kielen kirjoitettu muoto?

OMAHA, NEBRASKA

Omahan ostoskeskusampuja (kahdeksan kuollutta hänen itsensä lisäksi, kaksi kriittisessä tilassa tällä hetkellä, 6/12-07) on valitettavan klassinen tapaus. Surkea luuseri, joka ei keksi elämälleen muuta pakotietä kuin itsemurhan, mutta haluaa mainetta tappamalla muita.

Debora Maruca Kovac, Hawkins' landlord who found the suicide note, said he wrote he was sorry for everything and did not want to be a burden to anyone any longer. Video Watch landlord describe phone call from shooter »

Hawkins said in the note he loved his friends and family, but "he was a piece of s--- all his life, and now he'll be famous," she told CNN.

She said Hawkins was a friend of her sons and "reminded me of a lost puppy that nobody wanted." (CNN)

Robert Hawkins tuntuu olleen kasvattilapsi tai adoptoitu. Vuokraemäntä kertoi, että hänellä oli ollut ongelmia kasvattiäitinsä kanssa ja että hänen kasvatti-isänsä tunsi aseet (stepmother/stepfather; ajattelin ensin, että hänellä oli äitipuoli, mutta ei kai sentään molempia?).

"When he first came to live with us, he was in the fetal position and chewed his fingernails all the time," she said.

But she said she thought he was improving, as he had gotten a job, a haircut and a girlfriend. However, she said Hawkins and his girlfriend had broken up in the last couple of weeks, and he had taken it hard. (CNN)


Ampujan asunnonomistajan mukaan surmaaja oli saanut myös hiljattain potkut hampurilaisravintola McDonalds´sta, mikä mahdollisesti lisäsi tämän katkeruutta maailmaa kohtaan. (IS)


Mieleeni tuli kaksi asiaa; olisiko Jokela vaikuttanut ratkaisuun? Tapaus tunnettiin kyllä Yhdysvalloissakin. Ja toiseksi: Dean Koontzin kirjassa "Odd Thomas" tehdään joukkomurha ostoskeskuksessa. Sitten päättelin, että kumpaakaan ei tarvitse pitää esikuvana. MacDonaldseja löytyy ostoskeskuksista, ja Yhdysvalloissa lopputilin saaneet menevät usein ampumaan entiselle työpaikalleen. Hawkins on voinut tehdä juuri niin.


"Nyt minusta tulee kuuluisa."

AVULIAS NAAPURI

Taas 8/12 Iltasanomissa ollut juttu veti mietteliääksi. Sinänsä (valitettavasti) tavanomainen tarina - kaksi miestä ryyppäsi yhdessä ja toinen sai fileerausveitsen kylkeensä. Mielenkiintoinen osa tarinassa alkoi, kun asunnon ja fileerausveitsen haltija huomasi vainajan kaatuneen poikittain hänen vuoteelleen. Aamuyöstä hän lopulta päätti päästä nukkumaan. Hän yritti siirtää vainajaa, mutta ei onnistunut.

Kun 53-vuotias ei omin voimin saanut siirrettyä ruumista, hän haki apuun naapurin.

Miehet eivät kuitenkaan nostaneet ruumista pois vuoteesta, vaan siirsivät sitä ainoastaan sen verran syrjään, että 53 -vuotias mahtui vuoteeseen. (IS)

Tämän jälkeen mies nukkui vainajan vieressä useita tunteja, kunnes poliisi iltapäivällä "sai tiedon rikoksesta".

Siis ovikello soi aamuyöstä. Oven takana on naapuri, joka sanoo, että hän ei pääse nukkumaan, koska sängyssä on ruumis. Avulias naapuri tulee hiukan helppaamaan, ruumista siirrellään, kunnes viereen mahtuu. Naapuri sanoo: "Mitäs pienistä, ainahan naapuria autetaan", ja menee takaisin omaan sänkyynsä. Toivottavasti poliisi sai tiedon tältä tahmea-ajatuksiselta naapurilta; jospa hän olisi iltapäivällä kehittänyt ajatuksentyngän, jonka mukaan jotakin on nyt vinossa.

Millaisessa ympäristössä osa ihmisistä elää? Mitä täsmälleen sisältää sana "tavis"?
VANITAS

Asetelmamaalauksessa oli outo muoti 1600-luvulla; Vanitas-maalaukset. "Turhuuksien turhuus, kaikki on turhuutta" on maalausten linja. Minua kummastuttaa, kuka ja miksi halusi katsella päivät päästään maalausta, joka muistutti kaiken kuolemasta ja katoavaisuudesta.


Hollantilainen (useimmat Vanitas-maalarit olivat hollantilaisia; Hollannissa harrastettiin asetelmia) Pieter CLAESZ (s. 1597 Steinfurt - k. 1661, Haarlem) on tyypillinen esimerkki. Kallo, kello, kaatunut viinilasi ja sammunut kynttilä olivat Vanitas-maalausten symboleja. Kirjat ja musiikki - usein jumalallisuuden ja ihmisen edistyksen symboleja - kuvaavat Vanitas-maalauksissa tiedon ja nautinnon turhuutta.

Miksi juuri 1600-luku suhtautui niin penseästi elämän nautintoihin? Kun musta surma raivosi keskiajalla, hautaveistokset kuvasivat mätäneviä ruumiita ja kuolemantansseja maalattiin kirkkojen seiniin. 1600-luku ei myöskään ollut Euroopassa helppoa aikaa. Ensin käytiin 30-vuotinen sota, sitten Puolan sodat. Näissä kamppailuissa tuhottiin lähes puolet Keski- ja Itä-Euroopan väestöstä. Ranska soti Hollannin kanssa. Englannissa käytiin sisällissotaa, mestattiin kuningas ja siirryttiin kuningaskunnasta tasavaltaan ja takaisin kuninkaaseen. Tauluja ostavalla väestön osalla (aatelisilla, porvaristolla ja varakkailla) oli varmasti henkilökohtaisia syitä ajatella synkkiä ajatuksia.


David Bailly (s. 1584, Leiden - k. 1657, Leiden) kuvasi taidokkaasti itsensä turhuuksien ympäröimänä. Maalauksessa ovat tavalliset turhuuden symbolit mukaan lukien ruusut ja saippuakuplat, kauniit ja katoavat. Erikoista on, että maalari on kuvannut itsensä nuorena miehenä pitämässä kädessään muotokuvaa, jossa maalari on työn valmistumishetken iässä. Tuntuu siltä, että 67-vuotias taiteilija ennakoi kuutta vuotta myöhemmin saapunutta kuolemaansa. Tässä minä olen nuorukaisena, urani alussa tietämättä, mihin päädyn. Nostalgiaa, alakuloa.


Pieter Gerritsz van Roestraeten (s. 1630 Haarlem - k. 1700, London) maalasi tauluja Englannin Kaarle II:lle. Kaarle piti hilpeää hovia, jossa hopeaesineet olivat suosittu lahja, ja van Roestraeten erikoistui maalaamaan näitä melko mauttomia pystejä. Taka-alalla häämöttää silti pääkallo laakerilehvin seppelöitynä ja vaiennut viulu.

Edwart Collierista ei tiedetä paljoa. Hän oppi maalaamaan mahdollisesti Haarlemissa, jossa useat tunnetut asetelmamaalarit opiskelivat. Hänen esnimmäinen tunnettu työnsä ajoittuu vuodelle 1656. Vuonna 1693 hän muutti Lontooseen, jossa hän maalasi tämän Vanitas-asetelman vuonna 1701. Hän kuoli mahdollisesti vuonna 1710, vaikka asiasta ei ole varmuutta.

Maalauksessa on outo piirre. Se on selvästi maalattu Englannin mestatun kuninkaan Kaarle I:n muistoksi. Englannin kruunu ja valtikka, miekka, Kaarle I:n muotokuva, maapallo, jossa Tyynimeri on käännetty näkyviin, kultaa ja helmiä sisältävä arkku, latinankieliset tekstit kuolemasta ja tyhjyydestä - selvästi kuninkaan muistoksi maalattu taulu. Mutta maalaamisvuosi oli 1701, jolloin vallassa oli Kaarle II:n veljen tytär. Kuka mahtoi tilata tämän työn? Joku vanha hovilainen? Ehkä jopa sisällissodassa rojalistien puolella taistellut taisellaisen henkilön jälkeläinen? En ole saanut selville. Viesti on kuitenkin selvä; myös mahti ja valta ovat katoavaisia.


Ei kommentteja: