Viikolla 51 - Isis, roomalaiset ja purnausta


ISIS JA ROOMALAISET

Kun Kleopatra tuli Ceasarin mukana Roomaan, roomalaiset olivat kauhuissaan. Kleopatra esiintyi jumalatar Isiksenä, kuten hänen asemaansa Egyptin kuningattarena kuului. Roomalaiset inhosivat syvästi sistrumeita, helistimiä, jotka kuuluivat egyptiläisten jumalanpalvontamenoihin. Lisäksi he pilkkasivat koiranpäistä jumalaa, Anubista.

Ilmeisesti roomalaisilta menivät vivahteet ohi. Isis vastasi roomalaisille Venusta, joka sattumoisin oli Caesarin esiäiti. Kuten Venuskin, Isis oli lapsen äiti ja toisin kuin Venus, miehensä uskollinen puoliso. Sistrumit liittyivät myös jumalatar Hathoriin, toiseen äitihahmoon. Kleopatra pyrki esiintymään Caesarin ja heidän yhteisen poikansa puolisona ja äitinä, ei irstaana naisena.

Isis seisoo tässä seinämaalauksessa haukanpäisen poikansa Horuksen ja miehensä, suuren jumala Osiriin, välissä.

Anubis ei ollut mikään rakkikoira ("haukkuja", kuten roomalaiset sanoivat), vaan Manalan vartija. Myöhemmin roomalaiset samaistivat hänet omaan Hermes-jumalaansa nimellä Hermanubis.


Anubiksen koiranpää aiheutti skandaalin keisari Tiberiuksen aikana. Huolimatta Kleopatrasta - tai hänen vuokseen - Isiksen palvonta oli saanut jalansijan Roomassa, vaikkakin temppelin oli oltava muurien ulkopuolella. Skandaalista on kertonut Flavius Josephus. Osapuolina olivat patriisinainen Paulina, ritari Decius Mundus ja joku tuntematon Isiksen pappi. Kuten J. Balsdon sen kertoo:

Voi hyvinkin olla tota se, että hän [Paulina] oli nuori, kaunis, rikas, hyveellinen ja siniverinen, kuten Josephus väittää, mutta tuskin se, että hän oli älykäs.

Decius Mundus lahjoi papin kertomaan Paulinalle, että jumala Anubis halusi viettää yön hänen kanssaan. Sitten hän pani koiranpään harteilleen ja asettui jumalan sijaiseksi. Kaikki olisi mennyt hyvin, ellei ritari olisi kerskunut teostaan jälkeenpäin. Keisari Tiberius ei ollut huvittunut. Isiksen papit ristiinnaulittiin ja Isiksen palvojat - 4000 henkeä - lähetettiinSardiniaan "tuhoamaan maantierosvoja, ja jos ilmanala heidät siellä tappoi, heitä ei kaivattu".

Kuinkahan suuressa määrin Kleopatran maine irstaana naisena johtuu tästä pikku seikkailusta, joka leimasi egyptiläiset, heidän jumalansa ja helistimensä? Kleopatra itsehän oli perin kunniallinen nainen, jolla oli elämässään vain kaksi miestä (vaikkakin molemmat, Caesar ja Antonius, syyllistyivät kaksinnaimiseen ja Kleopatra itse meni muodon vuoksi naimisiin kymmenvuotiaan veljensä kanssa).


SO FUCKING WHAT

Mikael Jungnerin yrityksestä käyttää nuorisokieltä - niin hän jonkin lehden mukaan on väittänyt - keskustellaan. Minusta on samantekevää, sanoiko hän "fucking", "donnerwetter" vai "perkele". Tärkeintä on, että hän puhui ihmisille, jotka olivat juuri kuulleet mahdollisesti menettävänsä työpaikkansa ja ainakin menettävänsä jotakin, minkä eteen olivat tehneet työtä ja laatineet suunnitelmia. Todennäköisesti heidän ajatuksensa kulkivat asuntolaina - auton osamaksu - päivähoitopaikka -rataa. Sitten pomo tulee ja kertoo, miten paljon hän työntekijöitään arvostaa. Olette pullamössöporukkaa. Poistukaa takavasemmalle ja kitinättä. So fucking what!


ONKO TÄMÄ KOVIN OLEELLINEN KYSYMYS

Aamulehden toimittaja kyseli Finnmatkojen viestintäpäällikkö Anu.Eveliina Mattilalta, miksi Phuketin lennon lähtöaika muutettiin neljä eri kertaa eikä matkustajia informoitu. Lopulta lento oli yli vuorokauden myöhässä ja mukana oli lapsimatkustajiakin. Viestintäpäällikkö kummasteli, miksi asiasta kysellään. Hänen lausuntonsa:

Lentäähän se, kun se on korjattu. Onko tämä kovin oleellinen kysymys.

Kysyttäessä, miten matkustajille korvataan, hän ilmoitti, että he saavat korvauksia "mutta en nyt rupea spekuloimaan, paljonko, koska asiakkaat lukevat sitä sitten kuin raamattua".

Ihmisten kunnioittaminen ei ole Suomessa kovin korkeassa kurssissa. Kun nokialaiset kyselivät vesilaitokseltaan, miksi vesi on taas ruskeata, heille tiuskittiin, oltiin ylimielisiä, väitettiin, ettei vedessä mitään vikaa ole ja lyötiin luuria korvaan. Tämä sen jälkeen, kun Nokiasta oli jo tullut Suomen (ja vähän Euroopankin) puheenaihe. VR:n kootut selitykset myöhästymisistä (koottu tähän: ----- ) ovat tunnettuja.

Meillä on tapana puhua venäläisten huonosta palvelusta. Olisiko aika ottaa sanonnaksi "Palveltiin kuin Suomessa"?Ei kommentteja: