Viikolla 20 - Uutisia uutisista


BURMAN KUULIAISET ÄÄNESTÄJÄT

Kuten uutisista olemme nähneet, Burmassa on koettu hirmumyrsky ja sen aiheuttama hyökyaalto, jotka yhdessä ovat todennäköisesti surmanneet ainakin yli 100 000 ihmistä - toisten tietojen mukaan kaksinkertaisen määrän. Samaan aikaan Burman sotilasjuntta oli julistanut perustuslakiäänestyksen. Uusi perustuslaki antaa aina vain lisää oikeuksia sanotulle juntalle.

Tuntuu oudolta pitää vaalit, kun melkoinen osa kansasta opettelee uimaan. Kuuliaiset burmalaiset ovat ilmeisesti uineet äänestyslippu suussaan - juntta on tuonut julki, että 99% kansalaisista äänesti ja yli 90% kaikkien ongelmiensa keskellä hyväksyi uuden perustuslain.

Tällaisiin prosenttimääriin eivät ole yltäneet edes Castron Kuuba tai Neuvosto-Viro. Taputtakaa kaikki käsiänne tunnontarkoille burmalaisille!UUTTA MEDIAA

Olemme jo tottuneet näkemään uutisia, jotka perustuvat ihmisten lähettämiin kamerakännykkäkuviin eivätkä uutisen todelliseen merkittävyyteen. Nyt olemme nähneet mediavälityksen, joka perustuu kansalaisaktiivisuuteen eikä toimittajien ripeyteen. (En muuten moiti, homma toimi!)

Rovaniemellä poliisi sai hälytyksen klo 2:44 ampumavälikohtaukseen. Kello 3:24 oli ensimmäinen repliikki esillä Suomi24-keskustelupalstalla. Pari repliikkiä tuli heti. Kello 6:41 STT:n yötoimittaja valpastui ja pyysi silminnäkijöitä ottamaan yhteyden. Ensimmäisessä uutisessa aamulla (taisi olla seitsemän aikaan) mainittiin, että "keskustelupalstan tietojen mukaan" kaksi oli kuollut ja yksi vakavasti loukkaantunut. Tämä sai minut etsimään mainittua palstaa. Nyt HS:n uutisesta on tietenkin poistunut maininta palstoihin, koska virallisia tietoja on saatu, mutta alkujana uutisnointi oli vapaaehtoisten silminnäkijöiden varassa.

Kello 3:31 löytyi toinen silminnäkijä. Klo 04:04 tiedettiin jo ammutut laukaukset ja kuolleiden luku. 04:10 kerrottiin, että yökerho oli tyhjennetty takaoven kautta, ja kuvattiin ampumisen yksityiskohdat (eräs viestittäjä oli saanut tiedot yökerhossa olleelta tyttöystävältään kännykällä ja pani ne heti nettiin). 04:54 oli tiedossa kuolleiden syntymävuodet. Keskustelupalstalla annettiin myös tunnustusta yökerhon pokelle, joka päästi heti jonon sisään ja takaovesta ulos, kun ampuminen alkoi.

Toisaalta keskustelupalstalla pohditaan jo motiiveja ja otaksutaan, että kyseessä olisi homoihin suunnattu isku. Keskustelupalstan arvailut uhrien syntymävuosista menivät myös jonkin verran pieleen. Joka tapauksessa ensimmäiset tiedot tulivat nimenomaan keskustelupalstalta, ja siihen turvautui myös STT. Voidaan olettaa, että poliisikaan ei olisi antanut kaikkia tietojaan, elleivät huhut olisi jo levinneet.


1 kommentti:

Paholaisen Asianajaja kirjoitti...

Senhän sanoo jo järkikin, että heti tapahtuman jälkeen levitetty uutinen on pakostakin tarkempi kuin seuraavana päivänä julkaistu.