Viikolla 18 - Kanadalaiskepponen


CANADIAN CAPER

Toisen maailmansodan jälkeisten Yhdysvaltojen pahimpia hetkiä oli 444 päivää kestänyt Teheranin suurlähetystön saarto. Nykyään tiedämme, että lähetystössä työskentelevät säilyttivät henkensä, mutta niiden 444 päivän ajan kaikki pelkäsivät, että pahimmassa tapauksessa jokainen surmataan. Dramaattisiakin pelastusyrityksiä tehtiin - pahin oli isku, jossa yritettiin jäljitellä israelilaisten Entebbeä, mutta saatiin aikaan vain romua erämaahan.

Ainoa onnistunut pelastustoimi tunnetaan nimellä "Canadian Caper" eli kanadalaiskepponen.

Kun lähetystö vallattiin 4. marraskuuta 1979, sivurakennuksessa oli tusinan verran amerikkalaisia ja pari tusinaa iranilaista työntekijää. He yrittivät paeta Britannian lähetystöön 5-6 hengen ryhminä. Muut ryhmät saatiin kiinni, iranilaiset liukenivat vähitellen väkijoukkoon, mutta kaikkiaan viisi amerikkalaista päätyi Kanadan lähetystöön. Heihin liittyi myöhemmin yksi amerikkalainen, joka oli nukkunut kaksi viikkoa Ruotsin lähetystön lattialla.

Amerikkalainen panttivanki vallankumouskaartin käsissä

Yksi aviopari majoitettiin Kanadan lähettiläsparin asuntoon, muut lähtystörakennukseen. Järjestelmä oli erittäin vaarallinen; se olisi voinut johtaa vallankumouskaartin valloittamaan myös Kanadan lähetystön. Apua huudeltiin CIA:lta. Pelastustoimi annettiin Tony Mendezille, joka oli erikoistunut valepukuihin ja hämäyksiin. Kanadalaiset ehdottelivat monia toimia amerikkalaisten salakuljettamiseksi, mutta ne eivät olleet toimivia. Avustajia ei saatu maahan englannin kielen opettajina, koska koulut oli suljettu. Ottawassa ehdotettiin maanviljelystarkastajiksi naamioitumista, mutta Tony Mendez huomautti, että talvella Iranissakin on lunta - eikä satoja tarkastettavaksi.

Tässä astuvat kuvaan scifikirjailija Roger Zelazny, sarjakuvapiirtäjä Jack Kirby ja elokuvasuunnitelma kirjasta "Lord of Light". Suunnitelmaan sisältyi myös valtava science fiction -teemapuisto. Teemapuiston puuhamiehet ovat edelleen kitkeriä - heistä tuntuu, että CIA varasti heidän suunnitelmansa ja rahoituksensa. "Lord of Light" vain sopi suunnitelmaan täydellisesti - monimutkainen juoni, mytologiaa ja yhteydet Iraniin.

Science Fiction Land sellaisena kuin sitä suunniteltiin

Tony Mendez "perusti" Studio Six Production -elokuvatuottamon, joka suunnitteli filmiä työnimellä Argo. Elokuvaa piti filmattaman Iranissa - vaikka Yhdysvaltain lähetystö olikin vallattu, ulkomaiset liikemiehet eivät olleet persona non grata Iranissa, päinvastoin. Filmituottajat maassa tietäisivät kovaa valuuttaa, ja tämä joukkohan esiintyi kanadalaisina. Filmistä sujautettiin uutisjuttuja Hollywood-lehtiin, mainoksia painettiin ja filmin käsikirjoitusta heiluteltiin ympäriinsä - tosin ainoa kappale oli Tony Mendezillä esiteltäväksi tarvittaessa Teheranissa.

Kanadalaisista oli vaivaa. He eivät olleet ollenkaan varmoja siitä, sallivatko Kanadan lait väärennettyjen passien toimittamisen Iraniin. Teheranin lähetystöön tuli outoja soittoja, joissa kysyttiin piileskelijöitä nimeltä. Väärennetyissä passeissa oli virheellisiä päivämääriä. Kanadan lähetystö haluttiin sulkea mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Passit toimitettiin Teheraniin, ja Kanadan lähettiläs löi niihin oikeat päivämäärät käyttäen kostukkeena kanadalaista viskiä, koska leimamuste oli kuivunut.

Tim Burgard piirsi kuvasarjan kanadalaiskepposesta Wired Magazineen

Tammikuun 28. 1980 naamioidut pakolaiset (yhden parta tummennettiin mascaralla, ohjaajaa esittävä käytti kukikasta paitaa ja kultaista medaljonkia rintakarvojensa keskellä, ja yksi heilutteli kookasta kameraa) ja heitä noutamaan tulleet CIAn agentit suuntasivat lentokentälle. Kuten Tony Mendez myöhemmin raportoi:

They had scrounged clothes from one another and restyled their images to look more "Hollywood." Each of them was having great fun playing their part and hamming it up. The most dramatic change was made by the rather distinguished and conservative Bob Anders. Now, his snow-white hair was a "mod" blow dry. He was wearing tight trousers with no pockets and a blue silk shirt unbuttoned down the front with his chest hair cradling a gold chain and medallion. With his topcoat resting across his shoulders like a cape, he strolled around the room with the flair of a Hollywood dandy.

Heillä oli tuskainen hetki, kun passitarkastaja käveli takahuoneeseen väärennetyt kanadalaispassit kädessään. Hän palasi pian hajamielisenä, teemukin ja passien kanssa, ja leimasi ne edes katsomatta. Lopulta Sveitsiin suuntaava kone nousi kiitoradalta ja pakolaiset ja heidän avustajansa huokasivat helpotuksesta. Argo-projektin herkin hetki tuli, kun joukko huomasi sveitsiläisen lentokoneen nimen - ei tosin Argo, mutta Aargau Sveitsin kantonin mukaan. Yksi pelastuneista osoitti koneen nimeä ja sanoi: "Te jätkät järjestätte kaiken."

Kun juttu tuli julkisuuteen, Kanada saavutti joksikin aikaa valtavan suosion USA:ssa. Tämäntyylinen juttu oli juuri sitä, mitä tarvittiin julkisen mielialan kohottamiseksi. Luonnollsiesti näin filmauksellisesta tarinasta on tehty elokuva ja Wikipedia arvelee, että George Clooney on suunnittelemassa filmausta. Sen sijaan sitä Zelazny-elokuvaa ei koskaan tehty.







Ei kommentteja: