Viikolla 29 - NepalNEPALIN KUNINKAALLINEN JOUKKOMURHA

Viime kuussa maailman viimeisen hindukuningaskunnan viimeinen kuningas Gyanendra pakkasi tavaransa ja jätti kuninkaallisen palatsin. Näin päättyi ikuisiksi ajoiksi selvittämättä jäänyt tapahtumasarja, joka alkoi vuoden 2001 kesäkuun 1. päivänä Nepalin kuninkaallisessa palatsissa.

Nepalin kuningaskunnan historia ei ole ollut mitään Shangri-Lan elämää eikä vuoden 2001 joukkomurha ollut edes ensimmäinen laatuaan - ainakin kerran aikaisemmin Nepalin hovissa keskusteltiin vallanjaosta, kukaan ei tiedä, mitä tapahtui, ja paikalle jäi 41 ruumista. Se tapahtui vuonna 1841.

Kesäkuun 1. päivänä vuonna 2001 kuninkaallinen perhe kerääntyi illalliselle (paitsi kuninkaan veli Gyanendra). Myöhempien selostusten mukaan kruununprinssi Dipendran ja kuningas Birendran välillä oli ollut kiistaa kruununprinssin avioliitosta. Maa oli ollut mullistusten kourissa jo pitkään, koska kansa vaati demokratiaa. Maolaiset olivat jo perustaneet puolueensa, vaikka Nepalin puolueiden viidakossa oli vaikea erottaa, kuka oli kuka. Birendra oli kuitenkin yleisesti ottaen suosittu kuningas; kun ei tee mitään, ei tee virheitäkään. Kruununprinssi Dipendraa pidettiin myös melko mukavana kaverina (vaikka joukkomurhan jälkeen alettiin kertoa, miten hän sai raivokohtauksia, tapasi kulkea aseen kanssa ja ampua kaikkea, mikä liikkui). Toisaalta kukaan ei pitänyt Gyanendrasta eikä hänen pojastaan, prissi Parasista, joka tapasi mellastaa kaupungilla, ammuskella kaikkea, mikä liikui, ja oli vastikään ajanut suositun laulajan kuoliaaksi.

Surmayönä tiedot levisivät perin yllättäen; palatsissa on tapahtunut jotakin. Kuningas oli kuollut. Koko kuninkaallinen perhe oli kuollut. Kruununprinssi oli koomassa. Kruununprinssi oli murhaaja. Siten katkesivat kaikki yhteydet. Seuraavaksi sammuivat sähköt.

Kuninkaallisen perheen polttohautaus

Nepal ei ole aivan niin keskiaikainen kuin turistit haluaisivat uskoa. Siitä huolimatta murhien jälkeen toimittiin kuin elettäisiin vielä varhaista keskiaikaa. Mitään ruumiinavausta ei tehty. Murhapaikkaa ei tutkittu. Sormenjälkiä ei otettu. Kaduilla nuoret miehet alkoivat ajaa päätään paljaaksi surun merkiksi. Ensimmäinen virallinen tiedotus koski kuolleiden kymmenen kuninkaallisen perheen jäsenen polttohautausseremonioita.

Kuningas Birendran ruumista tuodaan poltettavaksi

Kuningattaren kasvoille oli pantu posliininaamio. Hänen vammansa olivat ilmeisesti olleet liian shokeeraavat katsottavaksi. Juhlallinen katto-seremonia pidettiin sielujen vapauttamiseksi. Seremoniaa ei ollut pidetty niin pitkään aikaan, että kukaan ei oikeastaan tiennyt, mistä oli kyse. Seremoniaan kuului elefantti, hindupappi ja ateria, jossa huhun mukaan oli ainesosana edesmenneen tuhkaa tai jopa osa hänen ruumiistaan. Koomassa oleva kruununprinssi (jota pidettiin ampujana) julistettiin kuninkaaksi. Kolme päivää myöhemmin hän kuoli ja hänetkin poltettiin ja pidettiin uusi katto-seremonia uuden papin ja uuden elefantin kanssa. Hermostuneelle kansalle vakuutettiin tässä vaiheessa, että seremoniassa ei oikeasti syöty kuolleen hallitsijan lihaa tai tuhkaa.

Kolmipäiväisen kuningas Dipendran ruumis viedään poltettavaksi

Jossakin vaiheessa Gyanendra, joka oli julistettu kuninkaaksi, ilmoitti kuolemantapausten olleen onnettomuus. Syynä oli "automaattiaseen äkillinen räjähdys". Siten hän julisti nimittäneensä kolmihenkisen komitean tutkimaan verilöylyä ja antaneensa kolme päivää aikaa.

Yksi komitean jäsen vetäytyi heti virasta jättäen jäljelle kaksi tutkijaa; parlamentin puhemiehen ja korkeimman oikeuden puheenjohtajan. Tässä vaiheessa nepalilaisille esitettiin televisiossa ensimmäinen selostus tapahtuneesta. Sen antoi Rajiv Shahi, joka oli naimisissa kuningas Birendran veljentyttären kanssa ja oli läsnä kohtalokkaana iltana. Hänen selostuksensa mukaan kruununprinssi Dipendra tuli sisään hyvin juopuneena varustettuna automaattiaseella ja ampui kaikkiaan kymmenen kuninkaallisen perheen jäsentä (ja haavoitti seitsemää muuta). Sitten prinssi lähti ja oletettavasti ampui itsensä. Silminnäkijäkertomukset, joita jälkikäteen koottiin, olivat jossakin määrin sekavia, muta periaatteessa vahvistivat kertomuksen, ja kahden miehen tutkijakomitea löi jutun lukkoon. Niiden mukaan prinssi oli tullut armeijan univormussa (tai maastopuvussa), käytti kahta automaattiasetta perheensä surmaamiseen ja sitten puutarhassa ampui itsensä.

Kathmandussa kootut tiedot hämmensivät juttua jossakin määrin. Niiden mukaan prinssi oli ollut perhetilaisuudessa huomattavan juovuksissa kahdeksan aikaan illalla. Joukko sukulaisia, muun muassa Rajiv Shahi ja prinssi Paras, saattoivat hänet huoneeseensa. Heidän poistuttuaan prinssi oli soittanut adjutantilleen ja pyytänyt "erikoissavukkeitaan". Näistä keskusteltiin Kathmandussa vilkkaasti, mutta myöhemmistä selonteoista ne katosivat täysin. Niiden otaksuttiin koostuvan hashiksesta ja jostakin mustasta jauheesta, jonka koostumusta kukaan ei kyennyt selvittämään. Myöskään ei kyetty selvittämään, oliko kruununprinssi saanut ne vai ei; ne oli ojennettu prinssi Parasille. Joka tapauksessa kruununprinssin sotilaspalvelija ja sairaanhoitaja olivat menneet katsastamaan prinssin kunnon. Tämä oli soittanut mielitietylleen kahdesti, kello 20.12 ja kello 20.39. Soittojen välillä hän oli palvelijoiden lausunnon mukaan maannut vatsallaan lattialla ja yrittänyt turhaan riisua paitaansa. Kun häntä oli autettu, hän oli mennyt vessaan ja oksentanut.

Yhdeksän aikaan kruununprinssi oli todistajien mukaan ilmestynyt ruokasaliin, ampunut ensin kattoon ja sitten isäänsä. Sen jälkeen hänen kerrotaan kulkeneen kaksi-kolme kertaa ulos ja sisään huoneesta ja surmanneen kymmenen perheenjäsentä. Hänellä oli eri lausuntojen mukaan kaksi automaattikivääriä ja yksi tai kaksi käsiasetta. Prinssi Parasin väitetään vetäneen sohvan nuorempien suvun jäsenten suojaksi; Parasin alkuperäisen tarinan mukaan kruununprinssi oli katsonut heitä suoraan (huone oli L-kirjaimen muotoinen), mutta prinssi Paras oli pyytänyt säästämään heidät, kruununprinssi oli katsonut heitä ja mennyt puutarhaan.

Joku todistaja oli nähnyt punaiseen sariin pukeutuneen hahmon juoksevan prinssin perään; hänen oletettiin olevan kuningataräiti. Hänen ruumiinsa löydettiin myöhemmin kruununprinssin huoneiston portaikosta, prinssi Nirajani (kuninkaan nuorin veli) ja prinssi Dipendra puutarhasta. Prinssi Dipendraa oli ammuttu vasempaan ohimoon, vaikka hän oli oikeakätinen. Yksi aseista löydettiin biljardihuoneesta (ei selitystä), ja yksi käytetyistä aseista oli kirjattu prinssi Nirajanille (ei selitystä).

Kuninkaallisen perheen henkiin jääneitä jäseniä ei kuulusteltu "heidän tunteidensa säästämiseksi". Yksikään henkivartija, adjutantti tai palvelija ei ollut paikalla ratkaisevina hetkinä. Sormenjälkiä ei haettu tai löydetty. Ruumiit poltettiin heti. Nada.

Kuten englanninkielinen todistus sanoo keittiöpojan lausunnossaan sanoneen:

Bacchuram KC, Kitchen boy: “I had gone inside (the room) with cold drinks about two minutes before the incident. After I had come about 10 metres north from the door of the room, the Crown Prince came in army dress. He had a gun in front. I thought he may be going out somewhere. The firing started the moment (he entered) the room, then I became scared, my heart began pounding, I ran away. …I had seen (guns) in two of his hands, one was big, another small…He was in a scary position…. Seeing him with weapons, I was scared, my heart skipped a beat (mutu chaskiyo), still I stood by and watched where he was heading. But after he went in and I heard the loud noise, there was no point for me to stay there.


Gyanendra kruunattiin Nepalin kuninkaaksi 4. kesäkuuta 2001.Maolaiset syyttivät murhista Intian sekaantumista. Nepalilaisilla oli voimakas taipumus syyttää Gyanendraa. Varmuutta ei ole saatu, vaikka ainakin yksi toimittaja on tiukasti sitä mieltä, että koko juttu on Intian ja maolaisten solmima salaliitto. Salaiittoteorioitsijoilla on tukenaan myös lääkärin lausunto heinäkuulta 2001, jonka mukaan prinssi Dipendran veressä ei ollut merkkiäkään alkoholista.

Kuningas Gyanendra osoittautui juuri niin epäsuosituksi kuninkaana kuin hän oli ollut kuninkaan sukulaisena. Maolaiset kiihdyttivät taisteluaan, kuningas teki sotilasvallankaappauksen, tuhansittain ihmisiä kuoli. Lopulta, tänä vuonna, kuningas luopui vallasta, tyhjensi palatsin ja siirtyi elämään liikeyrityksillään (hotelli, teeviljelmä ja savuketehdas). Maa julistettiin tasavallaksi. Viimeisimmän tiedon mukaan uusi tasavalta ei saanut presidenttiä, koska yksikään ehdokas ei saanut riittävää äänimäärää. Perustuslakia säätävän kokouksen 600 edustajasta 12 boikotoi tilaisuutta. Demokratian tie on pitkä ja kivinen.

Kuningas Gyanendra loistokkaimmillaan

Ei kommentteja: