Viikolla 28 - Valide Sultan
VALIDE SULTAN

Haaremeista puhutaessa mieleen nousee kuvia lemmekkäistä naisista, joiden keskellä mies vaeltaa valiten sen, johon hänen nautiskeleva silmänsä kulloinkin osuu. Taiteilijat ovat maalanneet haaremien odaliskeja tekosyynä alastomien kaunotarten kuvaamiselle.

Haaremin odaliski Delacroixin kuvaamana

Kuva on oikea sikäli, että haaremit olivat usein täynnä kauniita naisia. Kuva haaremin valtiaasta hiukan muuttuu, kun muistamme, että haaremissa hallitsi ja vallitsi yleensä hallitsijan äiti. Sulttaanit, mogulit ja Kiinan keisarit eivät tulleet haaremiin niinkään lemmiskelemään kuin tullakseen äitinsä hemmottelemiksi - ja heidän johtamikseen.

Valide sultan tarkoittaa sulttaanin äitiä ja oli Turkin ottomaanisulttaanien äidin arvonimi. Vaikuttava rivi usein vaikutusvaltaisia naisia johti Turkkia - joskin seinien ja verhojen sisältä. Haaremin politiikka oli myös yhtä kovaa ja hiottua - ja usein verisempää - kuin mikään Kremlin tai Washingtonin miesten harrastama. Jos Bosboriin heitettiin säkkiin sidottuja naisia, kuten kauhutarinat kertovat, heidät todennäköisesti heitätti sinne haaremin nainen.

Toinen Delacroixin haaremikuvitelma


ROXELANA - HÜRREM VALIDE SULTAN

Suleiman Suuren lempivaimo oli ukrainalaissyntyinen nainen, joka yleensä tunnetaan nimellä Roxelana (1510 - 1558). Nimi tarkoittaa "ukrainalainen". Turkissa häntä kutsuttiin nimellä Hürrem, "nauravainen". Hänen alkuperäisen nimensä arvellaan olleen Anastasia tai Aleksandra Lisowska, papin tytär, joka päätyi sulttaanin haaremiin Krimin tataarien ryöstöretken jälkeen.

Suleiman kiinnitti Roxelanaan huomiota, kun toinen jalkavaimo pahoinpiteli hänet.Sulttaani antoi karkoittaa pahoinpitelijän ja hänen poikansa, silloisen kruununperijän (ja antoi myöhemmin kuristaa pojan). Roxalana sai sulttaanille viisi lasta, joista yksi, Selim, nousi valtaan isänsä jälkeen. Suleiman myös vapautti Roxalanan ja otti tämän lailliseksi vaimokseen - ainoa tunnettu tapaus, jolloin sulttaani on ottanut näin ratkaisevan askeleen. Roxalana vaikutti sulttaanin ulkopolitiikkaan ja kävi kirjeenvaihtoa Puolan kuninkaan kanssa.


SAFIYE SULTAN

Safiye, "puhdas", oli Murad III:n puoliso ja Mehmed III:n äiti. Hänen arvellaan olleen albanialainen ja hän päätyi haaremiin merirosvojen ryöstösaaliina. Hän on syntynyt 1550; kuolinpäivästä ei ole varmuutta (joskus vuosien 1605 ja 1619 välillä).

Safiye oli sulttaanin kanssahallitsija sekä Muradin että Mehmedin aikana. Hän kävi krijeenvaihtoa kuningatar Elisabeth I:n kanssa ja sai tältä lahjaksi vaunut, joiss hän todella ajeli Istambulin kaduille, joskin vaunut verhottiin ensin. Siihen aikaan se oli ennen kuulumaton skandaali. Safiyen neuvonantaja, kira (nainen, joka hoiti valide sultanin ja ulkomaailman väliset talousasiat) oli Esperanza Malchi, juutalainen, kuten useimmat kirat; juutalainen nainen voi liikkua vapaasti ulkomaailmassa. Safiye ja Esperanza olivat niin läheiset, että huhu väitti heillä olevan suhde, ja väkijoukko lynkkasi Esperanzan.


KÖSEM SULTAN

Kösem (1589 - 1651) oli kreikkalainen ja Tinosin saaren papin tytär. Merkillisen paljon papin tyttäriä näissä valide sultaneissa. Kösem hallitsi virallisesti ottomaanivaltakuntaa poikansa Murad IV:n alaikäisyyden aikana ja epävirallisesti tämän täysi-ikäisyyden ajan. Kun Murad kuoli, hänen paikalleen sulttaaniksi nousi veli Ibrahim. Tämä oli henkisesti epävakaa, joten Kösem jatkoi hallitsemistaan. Ibrahim osoittautui olevan liikaa valtaistuimen takana oleville voimille, joten Kösem syrjäytti hänet ja sijoitti sulttaaniksi seitsemänvuotiaan pojanpoikansa Mehmedin. Tällä kertaa Kösem ei onnistunut. Mehmedin äiti Turhan Hatice halusi valide sultaniksi ja antoi palatsin henkivartijoiden kuristaa Kösemin.


NAKSH-I-DIL SULTAN

Eksoottisin tarina koskee Naks-i-dil sultania. Hänen väitetään olleen Aimée du Buc de Rivéry, Napoleonin keisarinna Josephinen serkku. Kun Aimée oli palaamassa Martiniquelle luostarikoulusta Ranskasta, laiva katosi merellä. Tarinan mukaan laivan kaappasivat merirosvot, Aimée päätyi sulttaanin haaremiin, kohosi lempivaimoksi ja tuli vielä seuraavan sulttaanin valide sultaniksi. Täten martiniquelaiset serkukset, Aimée ja Marie Joséphe Rose de Tascher de la Pagerie (ymmärrettävää, että Napoleon päätti kutsua häntä Josephineksi) päätyivät molemmat suurten valtakuntien hallitsijoiden puolisoiksi. Valitettavasti ikävät historioitsijat ovat tulleet siihen tulokseen, että mitä Aiméelle sitten tapahtuikin, Naksh-i-Dil hän ei ole - tunnetut vuosiluvut eivät sovi. Useat romaanit ja yksi elokuva esittävät ranskattaren sulttaanittarena.

Olipa Naksh-i-Dil sitten Aimée tai ei, hän oli joka tapauksessa ranskalaismielinen ja vapaa; hän salli haaremin naisten käydä piknikeillä ja veneretkillä. Tästä varmaan on lähtenyt liikkeelle tarina, että hän olisi ollut ranskatar. Turkkilaisten historiankirjoittajien mukaan Naksh-iDil oli kotoisin Kaukasukselta kuten niin moni haaremin nainen.

Kun ottomaanien alta heikkeni, myös heidän vaimonsa ja äitinsä löytyivät lähempää kotoa; Naksh-i-Dilin jälkeen valide sultanit olivat tserkessejä ja armenialaisia. Kun Mehmed VI luopui vallasta 1926, loppui myös valide sultanien valta.


Carle Van Loo maalasi madame Pompadourin parissakin maalauksessaan valide sultanina. Tässä valide sultan juo kahvia. Madame Pompadourin veli piti erityisesti näistä maalauksista - Ranskan hovissa tiedettiin, mikä mahti on naisella valtaistuimen takana.


1 kommentti:

Ironmistress kirjoitti...

Naisten valta on, kuten tiedämme, epäsuoraa valtaa, ja polygaamisissa yhteiskunnissa se näkyy kaikkein alastomimmillaan.

Polygaamisten yhteiskuntien haaremit ovat poikkeuksetta täydellisiä käärmeenpesiä, jossa murha on tavanomainen tapa tehdä politiikkaa. Haareminaisen asema nokkimisjärjestyksessä on sen mukaan, millaisia lapsia tämä tekee hallitsijalle. Ja murha - joko äidin tai pojan murha - on nopea tapa nostaa omaa asemaa siinä.

On arvioitu, että keskimääräinen haareminaisen elinikä olisi ollut noin neljä vuotta haaremiin tulonsa jälkeen. Paitsi tuo säkissä Bosporin salmeen, tunnettuja tapoja oli myös myrkyttäminen ja jousenjänteellä kuristaminen - useamman kuin yhden nuoren kuningattaren tai prinssin elämä päättyi kilpailijan tai eunukin kuristamana kylpylään tai johonkin palatsin huoneeseen.

Ja polygaamisissa yhteiskunnissa käy väistämättä ennemmin tai myöhemmin niin, että valtaan nousee alaikäinen tai heikko sulttaani, jolloin todellista valtaa käyttävät sulttaanin äiti ja eunukit. Turkissa kävi näin 1566, kun viimeinen pätevä sulttaani - Suleiman I Suuri kuoli, ja valtaan nousi hänen ja Roxelana Hürremin poika Selim II Juoppo. Hänen jälkeensä sulttaanit olivat joko alaikäisiä, mielenvikaisia tai pelkkiä sätkynukkeja, ja todellista valtaa pidettiin kulissien takana. Tämä "naisten sultanaatti" kesti aina Ahmed III:n valtaannousuun 1703, josta alkoi "tulppaanikausi", jolloin suurvisiirit pitivät todellista valtaa. Naisten sultanaatin aikana sulttaanit olivat pelkkiä keulakuvia, ja jos joku sulttaani alkoi osoittaa liikaa itsenäisyyden merkkejä, aina jostain löytyi eunukki jousenjänteen kanssa.

Yksi mielenkiintoinen ottomaanien politiikanteon omituisuus oli kafes. Tämä tarkoitti kotiarestia tai vankilaa; murrosikäiset ja sitä vanhemmat prinssit suljettiin kotiarestiin - joko loppuiäkseen tai kunnes he pääsivät valtaan. Polygaamisessa yhteiskunnassa miehet ovat väistämättä toistensa vihollisia, ja Turkissa oli tapana, että kun sulttaani pääsi valtaan, hän teloitutti kaikki veljensä - Osmanin suku oli katketa moneen otteeseen. Tätä tapaa alettiin 1600-luvulla pitää liian julmana, ja käyttöön otettiin kotiaresti; palatsissa oli nyt erillinen kotiaresti tai vankila sulttaanin veljille, serkuille ja sedille. Viimeinen sulttaani, Muhammed VI, sulttaanina 1918-1922, oli elänyt 56 vuotta kafesissa ennen valtaannousuaan. Lienee tarpeetonta sanoa, mitä tällainen vankeus oli tehnyt hänen psyykelleen.