Viikolla 32 - Lurcher

Tämä ei ole Alfred, vaan Aggie



LURCHER

"Sydämen asialla" ("Heartbeat") -sarjaa seuranneet tietävät, että Alfred-koiran elämä päättyi tänään. Alfred oli alkujaan vanhan salametsästäjän Greengrassin koira. (Alfredia näytteli kaikkiaan kolme koiraa samasta pentueesta. Viimeisin osan esittäjä oli Tramp; aikaisemmin roolissa ovat olleet Rosie ja Boots.

Alfredin olemassaolo kertoo, miten huolellista työtä sarjassa on tehty. Alfred ei ollut mikä tahansa takkukasa, vaan lurcher. Lurcher-nimi pohjautuu romanikielen sanaan lur, joka tarkoittaa joko varasta tai rakkia. Lurcher on salametsästäjän koira; ne ovat sekarotuisia, joissa on paljon vinttikoiraa, mutta myös border collieta, Jack Russellia ja muita terrierirotuja.

Lurcherilla on lähes sama vauhti kuin vinttikoiralla, mutta enemmän kestävyyttä, ja ne ovat hyviä nuohoamaan myös ojanpohjat ja muut vastaavat paikat, niin että lurcher on erinomainen apu jäniksen ja kaniinin metsästyksessä. Niitä on käytetty myös peurajahdissa, suurimmat lurcherit ovat hirvikoiran kokoisia.

Täysverisen vinttikoiran omistaminen oli 1600-luvulla jo itsessään rangaistava rikos muille kuin aatelisille ja varma todiste salametsästyksestä, joten lurcherit risteytettiin pitkäkarvaisempien elukoiden kanssa. Border collie -tyyppinen ulkonäkö auttoi valehtelemaan, että koira oli paimenkoira.



Lurchereita kasvattavat edelleenkin irlantilaiset vaeltajat, tinurit tai mustalaiset Englannissa ja Irlannissa (kaikki kolme nimitystä viittaavat samanlaisiin vaeltajiin, jotka yleensä eivät ole romaneja, vaikka englantilaiset käyttävätkin heistä nimitystä gypsy). Suomessa on tänä kesänä saatu pientä makua irlantilaisvaeltajista, niin että he ovat laajentamassa kenttäänsä. Voinemme olettaa, että Greengrass sai koiansa suoraan irlantilaisilta vaeltajilta, joihin hänellä oli sarjan mittaan läheiset välit.

Koska vaeltava väki on ylpeää lurcher-koiristaan, he alkavat harjoittaa pentuja työntekoon kuuden kuukauden iässä ja myyvät vähemmän lupaavat pennut alennuksella. Niinpä lurcherit tarvitsevat avustusjärjestöjä, jotka yrittävät huolehtia huonosti kohdelluista koirista ja etsiä niille koteja.

Vinttikoiran näköisiä lurchereita

Suomessa ei näyttäisi olevan yhtään lurcheria, ellei joku sitten ole sellaista yksityishenkilönä tuonut maahan. FCI-luokitusta niillä ei ole (kuten ei sovi odottaakaan). Kun muistaa, millainen muoti tuli Jack Russell -terriereistä, jotka myös olivat alkuaan sekarotusia työkoiria, ei ehkä kestä kauankaan, kun Suomenkin jänikset saavat lurcher-kyytiä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hesan keskustassa asuu yksi lurkkeri! Se on kotoisin jostain Hämeestä päin ja sen isä on tuntematon.

Anonyymi kirjoitti...

Terve Mette jos lurcherit kiinnostaa hyvä linkki alkuperästä historiasta yms on www.lurchers.org.uk. Linkki löytyy mys mun facebookista.
On muuten pentuja tulossa. :-))

terv Jukka Kaitila