Viikolla 24 - Undine ja muut



UNDINE

Melusina oli voimakastahtoinen nainen. Undine-poloisen kävi huonommin. Hänen ongelmansa oli kenties se, että hän halusi miehen lisäksi myös sielun (tai sitten hänellä vain ei ollut kykyä rakentaa linnoja ja muuttua lohikäärmeeksi).

Undinet tai Ondinet ovat saksalaisen mytologian vedenhenkiä. He saavat sielun ja muuttuvat ihmisiksi, jos he naivat kuolevaisen miehen ja kantavat tälle lapsen. Juuri näin kävi Friedrich de la Motte Fouquén kuvaaman Undinen.

John William Waterhouse: Undine

Undinen rakkauden kohteesta on erimielisyyttä. Erään tarinan mukaan ritari oli Sir Lawrence, toisen mukaan Palemon, ja Henry Fuselin piirroksessa Hulbrand. Joka tapauksessa rakkaus oli kuumaa ja kiihkeää. Yksimielisyys vallitsee siitä, että ritari vannoi jokaisen valveillaolon henkäyksensä olevan todistus hänen rakkaudestaan Undineen.

Arthur Rackham: Undine

Undine tuli raskaaksi ja sai lapsen ja sielun. Niinpä hän alkoi myös vanheta ja käydä rumemmaksi. Ritarin rakkaus hiipui. Nyt seuraa tavallaan kodikas käänne. Undine käveli puutarhassa ja kuuli tallista ritarinsa kuorsauksen. Hän hiipi ääntä kohti ja löysi sankarinsa nukkumasta - toisen naisen käsivarsilla. Tiloiltaan kiukustunut Undine kirosi miehensä ja sanoi: "Vannoit jokaisen valveilla vedetyn henkäyksesi todistavan rakkauttasi minuun. Niinpä jätän hengityksesi sinulle niin kauan kuin valvot. Kun nukahdat, lakkaat hengittämästä." Ja niin kävi kuin käydä piti; jossakin vaiheessa ritarin oli pakko nukahtaa ja lakata hengittämästä.

Undinen kirous on lääketieteellinen termi ja tarkoittaa tilaa, johon Undinen uskoton aviomies joutui - hengitys lakkaa, ellei vedä tietoisesti jokaista hengenvetoaan.


PIENI MERENNEITO

Toinen vedenhenki, jolle rakkaus tuotti huonon lopun, oli Andersenin "Pieni merenneito". Tarina on tuttu ainakin Disneyn filmistä, mutta Andersenin merenneito (jonka nimi muuten ei ole Ariel) joutui paljon kovemman kohtalon uhriksi. Hän ei edes onnistunut naimaan prinssiään, jonka vuoksi hän uhrasi kauniin äänensä. Hänen jokainen askeleensa kuivalla maalla tuntui kuin olisi kävellyt veitsillä, ja veri tirskahteli hänen askelistaan. Ja prinssin ja prinsessan hääyönä hän heittäytyi mereen, joka ei enää ottanut häntä vastaan, vaan hän hukkui kuin kuolevainen ainakin. Andersen korjasi myöhemmin loppua ja muutti merenneidon ilmanhengeksi, mutta se tuskin enää asiaa auttoi.

Pieni merenneito palvoo prinssinsä marmorikuvaa meren pohjalla


VALKOINEN KÄÄRME

Kiinalaisilla on oma legendansa käärmenaisesta. Tarinasta on tehty ooppera ja elokuva. Tässäkin tarinassa maagisia voimia omaava käärme haluaa tutustua ihmisiin ja rakkauteen. Hänellä on sisarkin, vihreä käärme. Yhdessä he muuttuvat naisiksi. Valkea käärme nai nuoren oppineen ja tuli raskaaksi. Tässä vaiheessa asioihin sekaantui taolaismunkki, joka huomasi valkoisiin pukeutuneen naisen käärmelaadun. Seurasi taistelu, jonka valkea käärme hävisi, koska hän oli raskaana ja se heikensi hänen taikavoimiaan. Hän ennätti kuitenkin synnyttämään poikansa ennen kuin munkki kumosi kokonaisen pagodan hänen päälleen. Vihreä käärme toimi sisarensa uskollisena avustajana, mutta ei pystynyt voittamaan munkkia. Valkean käärmeen poika kuitenkin kasvoi mieheksi, pelasti äitinsä (tuhoten siinä sivussa pagodan) ja perhe liittyi jälleen yhteen. Harvinaisen onnellinen loppu.

Ei kommentteja: